Upravnik Klinike
Prof. dr sc. med. Vesna Kuruc


Prof. dr sc. med. Vesna Kuruc je magistarsku tezu pod nazivom "Značaj i uloga rehabilitacije u poboljšanju respiratorne muskulature u bolesnika sa pleuralnim izlivom tuberkulozne etiologije" odbranila 1989. godine, a doktorsku disertaciju pod nazivom "Značaj terapeutskog dejstva lasera niske snage u bolestima respiratornog sistema" 1998, kada je i izabrana za docenta, da bi 2003. godine postala vanredni profesor Katedre za internu medicinu. Tokom rada učestvovala je kao autor i koautor u izradi 160 stručnih radova koji su objavljeni u časopisima od međunarodnog i nacionalnog značaja. Član je Evropskog respiratornog društva (ERS), pneumoftiziološke sekcije SLD–DLV, Udruženja pulmologa Srbije (UPS), Nacionalne komisije za tuberkulozu, a od 22. novembra 2004. i član Ekspertskog tima Ministarstva zdravlja Republike Srbije za kontrolu tuberkuloze u Srbiji.

 

 

Glavna sestra Klinike je Dragana Radočaj, viša medicinska sestra.

Kontakt

021 4805151

Клиника за грануломатозне и интерстицијумске болести плућа

Клиника за грануломатозне и интерстицијумске болести плућа има капацитет од 62 болничке постеље распоређене у 17 болесничких соба, односно три одељења:

  • Одељење за туберкулозу плућа - начелник Прим. др.  мед. сц. Даринка Кукавица; лекари одсека: др Зоран Марковић, Прим. др мед.сц. Душица Станојев; бол. собе: 1,2,3,4,16,17/2; 17 пацијената
  • Одељење за интерстицијумске болести плућа - начелник Проф. др Весна Куруц; лекари одсека: Доц. др Светлана Кашиковић - Лечић, др Јелена Црнобрња (др Гордана Поповић); бол. собе: 5,6,7,11,12,14,15; 30 пацијената
  • Одељење за саркоидозу - начелник Проф. др Зора Павловић - Поповић; лекари одсека: др Данијела Вукосав, др Невена Ђукић; бол. собе 8,9,10,13,17/2; 15 пацијената

 

Основна делатност Клинике јесу дијагностика и лечење туберкулозе. Осим туберкулозе на Клиници се дијагностикују и лече саркоидоза и друге грануломатозне и дифузне болести плућа.

 

Основна метода доказивања туберкулозе јесте преглед испљувка на бацил туберкулозе. Методе тог прегледа, који се ради у Центру за бактериологију Института, подразумевају брзу дијагностику (директна бацилоскопија) чији се резултати добијају у року од 24 сата и позитивни су код узнапредовалих туберкулоза, као и засејавање материјала на одговарајуће течне подлоге (резултати се добијају за три недеље) и чврсте подлоге (резултати се добијају за два месеца). Уколико се дијагноза болести не постави на наведене начине, спроводи се даље испитивање које подразумева узимање исечка оболелог плућног ткива (бронхоскопија) и преглед тог исечка под микроскопом (патохистологија). Све набројане дијагностичке методе спроводе се у нашем Институту и за постављање дијагнозе обично није потребно више од десет дана. Након тога се започиње лечење, које се данас спроводи по тзв. директном краткотрајном режиму и не траје годину или две него шест месеци, под условом да се ради о првом разбољевању, односно осам месеци уколико се болест јавила други или трећи пут. Новооболели се лече комбинацијом четири лека, а они који су се поново разболели са пет антитуберкулотика. Код поново оболелих потребно је дуже лечење и већи број лекова како би се избегло стварање отпорности бацила туберкулозе на лекове, с обзиром да се на тај начин развија тзв. мултирезистентна туберкулоза која се веома тешко лечи и понекад има смртни исход.
Свакодневном и довољно дугом терапијом, комбинацијом четири или пет лекова, се постиже потпуно излечење и спречава развој неосетљиве (резистентне) туберкулозе.

 

Тим лекара Клинике чине три доктора медицинских наука, три магистра медицинских наука и један специјалиста интерне медицине, један пнеумофтизиолог и два клиничка лекара.

 

Од вишег и средњег медицинског кадра запослене су једна сестра са вишом мединском школом и 19 сестара са средњом медицинском школом. На Клиници раде и 2 помоћна радника и 6 хигијеничарки.

 

Проф. др Слободан Павловић и Проф. др Весна Куруц чланови су експертског тима Министарства здравља задуженог за спровођење пројекта „Контрола туберкулозе у Србији кроз спровођење стратегије директно опсервиране терапије и обухват ризичних популација“, а у њему учествују и сви остали лекари Клинике. У вези с тим, на клиници су адаптиране две болесничке собе за лечење пацијената са мултирезистентном туберкулозом у складу са најсавременијим захтевима ЊХО.

 

Управник Клинике је проф. др сц. мед. Весна Куруц.  021 4805150
Главна сестра Клинике је Драгана Радочај, виша медицинска сестра. 021 4805151