Upravnik Klinike
Dr sc. med. Goran Stojanović

Клиника за пулмолошку онкологију

 

Клиника за пулмолошку онкологију основана је 2002. године. На првом месту је по броју хоспитализација и једна је од највећих у оквиру Института за плућне болести Војводине. Располаже са 72 постеље за болеснике.На клиници ради 16 доктора (6 доктора наука, 6 магистра наука, од којих су 3 професора и 3 асистента) и 38 медицинских сестара.

На Клиници за пулмолошку онкологију лече се болесници са малигним обољењима респираторног система или са последицама и компликацијама тих обољења. Током године је на клиници више од 2.500 хоспитализација, од којих преко 1100 чине новооткривени случајеви карцинома бронха.

 

 

У саставу Клинике налазе се четири одељења:

 • "А" Одељење за интервентну бронхологију
  начелник прим. др сц. мед. Горан Стојановић,
 • "Б" Одељење за инвазивну дијагностику
  – начелник Асс. др сц. мед. Бојан Зарић,
 • "Ц" Одељење за терапију карцинома бронха
  – начелник проф. др сц. мед. Невена Сечен,
 • "Д" Одељење за палијативну терапију
  начелник проф. др сц. мед. Јелена Станић.
 • Центар за клиничка истраживања
  начелник Асс. др сц. мед. Бојан Зарић
 • Центар за бронхолошку дијагностику
  начелник Др. сц. мед. Горан Стојановић

 

У састав Клинике улазе и Амбуланта за палијативно лечење бола, Амбуланта за бронхоскопије, Центар за бронхологију i Дневна болница.

 

 

На Клиници се хоспитализују болесници са сумњом на малигно обољење, како због дијагностиковања тако и због примене бројних терапијских модалитета. Поред хемиотерапије у лечењу карцинома бронха примењује се и радиотерапија (зрачна терапија), која се апликује у Институту за онкологију Војводине.

 

Амбуланта за палијативно лечење бола координира и спроводи терапију канцерског бола. Приступ болесницима код којих се јавља бол као последица малигне болести захтева пажљиву евалуацију стања болесника и примену одговарајућих аналгетика и додатних лекова како би се смањио бол и тиме омогућило што нормалније свакодневно функционисање болесника.

 

Амбуланта за бронхоскопије одсек је у коме се заказују дијагностичке процедуре код болесника код којих се сумња на постојање карцинома бронха.

 

На Клиници за пулмолошку онкологију се изводи велики број научноистраживачких студија које имају за циљ проналажење најефикасније терапије за карцином бронха. Пројекти су резултат међународне сарадње са великим бројем истраживачких центара широм света. У оквиру таквих истраживања болесницима се пружа шанса да добију најбољу могућу терапију и негу, те да се њихова болест стави под највећу могућу контролу уз остварење што бољег лечења, квалитета живота и преживљавања. Истраживачке тимове који се баве тим радом чине најбољи стручњаци у поменутој области медицине.