Načelnik Centra
Prof. dr sc. med. Ivan Kopitović


Načelnik centra je Prof. dr sc. med. Ivan Kopitović, specijalista interne medicine koji je završio postdiplomske studije u oblasti pulmologije i doktorirao u okviru uže oblasti patofiziologije disanja.

Kontakt

Pregledi se zakazuju putem telefona 021/480-53-55 i 021/480-53-59, kao i preko e-mail adrese medicinasna@gmail.com.

Центар за медицину сна

Делатност Центра за медицину сна јесте дијагностика поремећаја спавања и нормалног сна, као и могућности њиховог лечења.

 

Основа дијагностичког рада Центра јесте спровођење тзв. полисомнографије – неинвазивног мерења виталних параметара током спавања (ЕЕГ, ЕОГ, ЕМГ, ЕКГ, пулсна оксиметрија, интензитет дисања, покрети зида грудног коша и трбуха, покрети ногу и још низ додатних специјалних мерења). Мерење се спроводи преко електрода и специјалних сензора и уобичајено се изводи ноћу, када се прати физиолошки ток спавања, мада се може снимати свако спавање, укључујући и кратке дремеже током дана, који могу указивати на неке неуролошке болести или на лош квалитет ноћног спавања.

Анализом полисомнографског записа може се закључити који је тип поремећаја спавања и у ком интензитету присутан, на основу чега се препоручује адекватна терапија. Лечење тог поремећаја најефикасније се спроводи неинвазивном вентилацијом, помоћу апарата који потпомажу дисање током спавања и не дозвољавају да се догоди апнеа (престанак дисања). То су уређаји који обезбеђују позитиван притисак у горњем дисајном путу током дисања (Continuous Positive Airway Pressure–- CPAP).

 

Центар за медицину сна као посебна организациона јединица почео је званично са радом 1. децембра 2006. и до данас је урађено преко 200 полисомнографских прегледа.

 

Центар је опремљен најсавременијим апаратима као што су комплетни полисомнографски системи SomnoStarPro медицинског концерна VIASYS. У центру се врши и испитивање портабилним уређајима типа VIASYS слееп сцреен и BREAS SC20. Преносни уређаји могу се користити и у кућним условима. Новитет је поједностављено снимање 24-сатне сатурације кисеоника у крви код пацијената који пате од хркања и имају прекиде дисања ноћу а које се спроводи холтером пулсне оксиметрије који се веома једноставно прикачи на кажипрст испитаника а сам апарат се као сат позиционира око ручног зглоба (преносни пулсни оксиметар фирме Nonin WristOx 3100, четири уређаја).

 

Начелник центра је Проф. др сц. мед. Иван Копитовић.

 

додатни линкови:

 

http://medicinasna.50webs.com

http://www.authorstream.com/Presentation/53345334-68010-sleep-apnea-pro-ireni-rad-education-ppt-powerpoint/

http://www.authorstream.com/Presentation/53345334-68206-higijena-sna-education-ppt-powerpoint/