Načelnik Centra
Dr Danijela Kuhajda

Načelnik Centra za respiratornu rehabilitaciju je Dr Danijela Kuhajda

Kontakt

Detaljne informacije mogu se dobiti radnim danom na telefon 021/480-53-57.

Центар за респираторну рехабилитацију

Делатност Центра за респираторну рехабилитацију јесте рехабилитација болесника као интегрални део лечења бројних респираторних обољења, физикална терапија и рехабилитација свих стања након повреда, прелома, операција и цереброваскуларних инзулта.

Центар је просторно и технички савремено конципиран и опремљен тако да у потпуности задовољава све потребе како лежећих тако и амбулантних болесника. Поседује две сале за групну физикалну терапију, као и посебне просторије за инхалације, постуралну дренажу и специфичне процедуре као што су електротерапија, магнетна, ласерска и ултразвучна терапија.

 

У Центру се спроводи болничка и амбулантна физикална терапија по препоруци ординирајућег плућног лекара код болести као што су: астма, хронична опструктивна болест плућа (ХОПБ), упала плућне марамице, хроничне гнојне инфекције дисајних путева и плућа (бронхитис, бронхиектазије, пнеумонија, апсцес плућа), преоперативна припрема болесника за операције грудног коша и плућа и постоперативни третман оперисаних.

 

Болесницима су на располагању следећи третмани:

  • Инхалације најсавременијим инхалаторима, који раде на принципу компримованог ваздуха или ултразвучног распршивања лековитих честица. Раствори који се инхалирају могу бити собне температуре или загрејани, могу се удисати под повишеним притиском или уз додатак кисеоника према потреби.
  • Положајна дренажа врши се код хоспитализованих болесника који се лече од бронхитиса, пнеумоније, апсцеса и бронхиектазија. Да би се евакуисао нагомилани секрет и гној из бронхијалног стабла, болеснике стављамо у дренажни положај на дренажни кревет (осцилаторни кревет).
  • Мануелна и вибрациона масажа спроводи се у циљу смањивања спазма (грча) мишића који се користе при дисању.
  • Вежбе релаксације примењују се најчешће код пацијената оболелих од астме и подразумевају рад у групи.
  • Вежбе дисања једна су од најважнијих метода у лечењу пацијената са хроничним плућним болестима (бронхитис, емфизем, цистична фиброза, плеуритис).
  • Вежбе снаге користе се за јачање мишића горњих и доњих екстремитета; раде се са оптерећењем 1/2 до 2 кг. Спроводе се групно, код пацијената са ХОБП, бронхијалном астмом и у преоперативној припреми.
  • Бихевиорална терапија представља скуп вежби које се изводе појединачно или групно код болесника са астмом, ХОПБ-ом, као и код торакотомираних болесника у специјално опремљеној сали Завода.
  • Биостимулација ласерима ниске снаге спроводи се постављањем сонде ласера на акупунктурне тачке или директним третманом оболелог дела тела. Циљ јој је смањивање упалног процеса (отока, бола и црвенила), као и ширење дисајних путева код оболелих од астме и бронхитиса, чиме се ублажавају тегобе.

 

Спроводи се и физикална терапија осталих наведених стања код којих се, према индикацији физијатра Центра, примењује: кинезитерапија, електротерапија, магнетотерапија, ласеротерапија и ултразвучна терапија.

 

Уз начелника и главну сестру, у Центру ради један лекар специјалиста физијатар, пет физиотерапеута и једна медицинска сестра.

 

Начелник Центра за респираторну рехабилитацију је физијатар Асс. др Данијела Кухајда. Главна сестра Центра је Наташа Киш, виши физиотерапеутски техничар.

 

Сви амбулантни болесници који болују од неких од наведених болести, чији се третман врши у нашем центру, могу користити услуге Центра по препоруци свог лекара опште праксе, плућног лекара или физијатра. Са собом морају донети одговарајући упут од свог лекара, а ако нису са територије Фонда за здравство Нови Сад, упуте мора оверити лекарска комисија.
Детаљне информације могу се добити радним даном на телефон 021/480-53-58.