Upravnik Klinike
Prof. dr Miloš Koledin

Делатност клинике

Клиника за грудну хирургију је водећа установа те врсте у земљи, како по броју операција тако и по репертоару хируршких интервенција. То је једина грудно-хируршка установа у земљи која се бави комплетном грудном хирургијом, што обухвата елективне операције плућа, грудног зида, једњака, али и ургентну хирургију - трауму грудног коша.

 

Највећи број операција из елективног програма тиче се онколошке хирургије - дијагностике и лечења карцинома плућа. Савремени мултимодални приступ лечењу карцинома плућа на клиници је стандард лечења више од деценије, по чему смо пионири у земљи и окружењу.

 

По броју од више од 1000 оперативних корекција урођених деформација грудног зида ("кокошије и левкасте груди"), наша клиника је једна од водећих у Европи.

 

Осим тумора плућа дијагностикују се и оперативно лече и други тумори у грудном кошу, укључујући туморе једњака. Међу инфективним обољењима доминирају гнојна запаљења плућне марамице, која се лече по веома ефикасном алгоритму: дренажом грудног коша, убацивањем лекова преко дрена (лекови из групе фибринолитика) и раним извођењем видео асистиране торакоскопске хирургије (ВАТС)

 

Од фебруара 1996. године на Клиници се примењује видео асистирана торакоскопска хирургија – ВАТС. Клиника је једина у Србији где се изводе операције грудног коша кроз веома мале резове. Захват се изводи помоћу неколико резова дужине 1 цм кроз које се уводи видео-камера и инструменти за оперативни рад. До сада је на Клиници урађено више од 2.000 таквих оперативних захвата. То је идеална метода за дијагностику обољења плућа, плућне марамице и других органа у грудном кошу, али и за лечење многих обољења. ВАТС примењујемо и код повреда грудног коша ради процене тежине повреде и збрињавања повреда које је могуће излечити без класичне операције.

 

Из домена опште хирургије изводе се лапараскопске операције жучне кесе, препонске киле и киле предњег трбушног зида, операције штитне жлезде, али и радиофреквентне аблације тумора јетре. Пацијенти са тим обољењима третирају се на Одељењу за интервентне процедуре, дијагностику и лапараскопску хирургију