Upravnik poliklinike
prof. dr sc. med. Đorđe Považan
Kontakt

Dežurni lekar 021/4805-286

Поликлиника за плућне болести - Диспанзер Нови Сад

 

Диспанзер је основан 1960 године, када и Институт за плућне болести Војводине у Сремској Каменици, чија је организациона јединица, а налази се у Новом Саду, Мајевичка  2а.

 

 

  

 

Првенствена улога му је била откривање, лечење и праћење оболелих од плућне туберкулозе. Временом диспанзер је преузео и улогу откривања, лечења и праћења болесника са плућном патологијом у тесној сарадњи са матичном кућом, Институтом за плућне Војводине. Наша установа је и регионални центар Јужнобачког округа у примени ДОТС стратегије у оквиру програма Контроле туберкулозе у Србији.

 

Здравствене услуге у диспанзеру пружа шест лекара специјалиста пнеумофтизиологије и интерне медицине. Једном недељно, средом од 8-12 часова ради и амбуланта грудне хирургије. Управник поликлинике за плућне болести је проф др Јелена Станић. Начелник Диспанзера Доц. др сци. мед Мирослав Илић, интерниста, је координатор у оквиру програма Контроле туберкулозе у Србији, за територију Јужнобачког округа. Лекари у Диспанзеру су још и др Стеван Сомборац, др Весна Пупавац, пнеумофтизиолог, мр сци. мед Марта Балог, пнеумофтизиолог и др Јелена Јанков-Матић, пнеумофтизиолог. Главна сестра Диспанзера је виши рендген техничар Крстана Алексић. У диспанзеру раде још четири ВМ сестре и дванаест медицинских сестара средње стручне спреме.

 

 

 

 

 

Поред рада специјалистичких амбуланти, диспанзер пружа услуге у оквиру дневне болнице где се проводи инхалациона и ињекциона терапија. Диспанзер пружа и услуге физикалне терапије везане за плућну патологију: вежбе дисања и дренажа дисајних путева. У алерголошкој амбуланти се ради Прицк тест на стандардне инхалаторне алергене и ППД3 проба. Уз ове сегменте уско је везан рад у амбуланти за плућну функцију где се ради спирометрија и оксиметрија. У РТГ кабинету је инсталиран дигитални РТГ апарат високе резолуције.

 

 

 

 

 

 

Поред набројаног, у оквиру Поликлинике Клиничког центра Нови Сад, лекари Диспанзера раде у пулмолошкој амбуланти конзилијарне прегледе за потребе Клиничког центра (мр сци. мед. др Нада Араницки).

 

Диспанзер ради сваког радног дана од 7-19 часова.

 

За преглед у Диспанзеру потребно је имати оверен упут лекара опште праксе, оверену здравствену књижицу и важећу личну карту. Прегледи се не заказују. У хитним случајевима, пацијенти бивају прегледани и без потребне документације. Процену хитности одређује лекар диспанзера.

 

Уколико се ради о прегледу на лични захтев или прегледу консултативне природе (преглед лекра специјалисте, РТГ снимак, спирометријско испитивање, алерголошки тест), преглед се наплаћује у складу са регулативом РФЗО.

 

Све информације могу се добити радним даном од 7 до 19 сати, на телефон 021/521-345.