LogoHeader2

  • institut
  • KME
  • Svetski HOBP dan 2017

LogoHeadermobilna

Пронађи свог доктора..
Пронађи свог доктора

Погледај..

Kutak
Кутак за пацијенте

Погледај..

strucna javnost
Стручна и научна јавност

Погледај..

Новости:

Светски дан ХОБП

Више..

Оскар квалитета 2017

Више..

 АКТУЕЛНОСТИ
sredina IV nacionalna studija
centralna
sredina Slike5

Од оснивања Института за плућне болести Војводине једна од значајних делатности је и издавачка. Резултат ове делатности су бројне стручне књиге, монографије, зборници радова и друге публикације које су значајно допринеле ширењу сазнања из домена респираторне медицине. Међутим, основа издаваштва Института је била и остала издавање часописа из домена респираторне медицине и сродних области, који у континуитету излази више од 50 година. Први број под називом „Саопштења“ публикован је 1963. године у уредништву Акад. др Стевана Голдмана. Часопис је имао два издања годишње и у њему су објављивани оригинални радови, општи прегледи, препоруке за лечење плућних болести, актуелни проблеми и прикази случајева. Нестајањем државе Југославије часопис постаје једини на простору нове државе који се бавио тематиком респираторних болести. Уредништво преузима Проф. др Ђорђе Табори, а часопис мења име у „Пнеумон“. Званично је био часопис Удружења пулмолога Србије, Удружења кардио-торакалних хирурга Србије и Црне Горе и Секције грудних хирурга Србије. Од 1998. до 2001. године главни уредник била је проф. др Тамара Жикић, од 2001. до 2004. године проф. др Бранислав Перин, а од 2004. до 2013. године Проф. др Слободан Павловић. Током 2013. године часопис добија садашњег главног уредника, проф. др Јелену Станић, као и ново име „Респирон“ у складу са новом уређивачком политиком. Идеја је била да се часопис уздигне на виши ниво, како у погледу техничке опреме, тако и у квалитету публикованих радова, редовности излажења, а самим тим и сврставања у виши ранг периодичних публикација.

Бројне су потешкоће које прате његово редовно излажење, али и поред тога „Респирон“ остаје наш једини пулмолошки часопис. Током година мењао се његов изглед, мењали су се главни уредници и чланови уређивачког одбора, али све у циљу побољшања свеукупног квалитета и основне идеје проналажења најкраћег пута до читаоца који ће бити у могућности да обогати своје знање у области респираторне медицине. Са тог аспекта „Респирон“ има своја посебна издања, тзв. суплементе, који се баве одређеном, врло уском тематиком, те стручни ниво штива публикованих у тим издањима сврстава дате суплементе у ред својеверсних уџбеника.

Уређивачки одбор „Респирона“ трудиће се и у будућности да обезбеди редовну излазност „Респирона“, као и да ради на подизању квалитета и угледа часописа у целини.

Мај 2017.године

За више информација о часопису "Респирон" посетите  www.respiron.rs

FaLang translation system by Faboba
lung3   shutterstock 153263399j   doctor holding lung scan
Поликлиника за плућне болести   Клиника за опструктивне болести плућа и акутне пнеумопатије    Клинике за грануломатозне и интерстицијумске болести плућа
         
image 20160331 28462 qliwnl   i klinika   poliklinikahirurgija
         Клиника за ургентну пулмологију           Клиника за пулмолошку онкологију    Клиника за грудну хирургију 
 
subscribe section bg   4   nurses 1
Центри за дијагностику   Центри за терапију   Здравствена нега

Где смо?

Видео канал

 
Video kanal

Института