LogoHeader2

LogoHeadermobilna

Центар за молекуларну генетику

У новембру 2014. године у Институту за плућне болести Војводине отворена је Лабораторија за молекуларну генетику која се издвојила као самостални Центар за молекуларну генетику у јануару 2016. године.

Центар је опремљен савременом опремом чиме је омогућено извођење тестова за испитивање молекуларне биологије малигних ћелија. У Центру се врши припрема хуманих цитолошких и хистолошких узорака тумора, узорака крви и крвне плазме, изоловање нуклеинских киселина, ДНК и РНК, а затим, и њихово молекуларно проучавање кроз извођење методе ланчане реакције полимеразе у стварном времену (real time PCR).

DSC 6995

Овим анализама изграђен је нови приступ у клиничко-онколошкој пракси који захтева прецизну молекуларну  дијагностику тумора, класификацију тумора, одабир најбољег терапијског режима, процену и праћење терапијског одговора. Утврђивање постојања измењених гена и/или протеина, као и измењене генске експресије у малигним ћелијама, диктира примену савремених терапијских модалитета, тзв. персонализоване терапије, којом се омогућује примена лека који ће циљано деловати на малигно-трансформисане ћелије, уз поштеду здравих ћелија, чиме се продужава живот и побољшава квалитет живота онколошких пацијената.

Центар је започео свој рад тестирањем присуства мутација у домену EGFR гена из хистолошких и цитолошких узорака, као и узорака крви, у циљу дефинисања предиктивних фактора за нове лекове у пулмолошкој онкологији.

DSC 6994

Центар за молекуларну генетику постигао је изузетан успех у контроли квалитета рада, чиме је стекао сертификат EMQN-a (European Molecular Genetics Quality Network) за квалитет.

Уз велике жеље, амбиције и рад, у плану је проширење спектра генетско-дијагностичких тестова, развој нових методолошких процедура, са циљем унапређења здравствене, научне и истраживачке делатности. Такође, будући да је генетика данас постала неизоставан део свих грана медицине, наши планови су усмерени и на увођење генетских тестова у друге области плућне патологије.

У Центру су запослени лекар – специјалиста патолог-субспецијалиста Медицинске цитологије, магистар фармације на специјализацији из Медицинске биохемије и виши лабораторијски техничар.

 

 

sertigikat molekularna

 

FaLang translation system by Faboba
Пут доктора Голдмана 4
21204 Сремска Каменица
Србија

Телефон: +381 (0)21 480 5100
Фаx: +381 (0)21 527 960
Позивни центар: 066 880 5312

Именик лекара (xlsx)
Електронска пошта: ipbvojvodine@gmail.com
Интернет адреса: www.institut.rs

ПИБ: 100804605
МБР: 08042462
ЈБКЈС: 02567