Upravnik Klinike

Assist. dr sci. med. Sanja Hromiš, prim.

Kontakt

021 4805121

Клиника за опструктивне болести плућа и акутне пнеумопатије

Клиника располаже са 76 болничких постеља распоређених у 20 соба, а у 18 соба је инсталиран централни кисеоник.

 

Током године се на Клиници збрине око 1.600 пацијената са дијагностикованом упалом плућа, хроничном опструктивном болести плућа, са хроничном срчаном слабошћу, са плућним изливима и инфилтративним засенчењима на плућима нејасне етиологије. Од хоспитализованих пацијената смртност на годишњем нивоу износи 5,1% (за 2009 годину).

 

Клинику за општу пулмологију чине три одељења:

 

На Одељењу за акутне пнеумопатије најчешће се лече болесници са упалом плућа, и то када амбулантно лечење није дало очекиване резултате.
Поред основних лабораторијских анализа, анализирају се и савремени биомаркери инфламације  као и рендгенски и ЦТ снимци грудног коша. Поред тога, узимају се узорци крви за вирусолошке и имунолошке анализе као и искашљај на бактериолошке анализе како би се правовремено укључио антибиотик који је најделотворнији на доказаног узрочника упале плућа. Дефинитивна дијагноза утврђује се бронхоскопијом, а у лечењу се примењују најделотворнији лекови по савременим светским препорукама. Упале плућа (пнеумоније) су веома озбиљно обољење у старијих болесника који су у добној групи ≥65 година те се њима посвећује посебна пажња при дијагностиковању, а лечење обично траје дуже него код млађих.

 

Осим акутних пнеумопатија, на Клиници се лече оболели од хроничних опструктивних болести плућа (ХОБП). За лечење ХОБП користе се савремени лекови из групе бронходилататора и антиинфламаторних лекова. У узнапредовалом стадијуму обољења, када је концентрација кисеоника у крви знатно смањена, болесницима који испуњавају услове прописује се дуготрајна оксигенотерапија у кућним условима (ДОТ). Она подразумева употребу кисеоника више часова дневно преко апарата - концентратор кисеоника. На тај начин болесник је на сталној оксигенотерапији (најмање 16 сати у току дана) уз примену комплетне дезопструктивне терапије па су потребе за болничким лечењем знатно смањене чиме се смањују трошкови лечења, а пацијенту је омогућено лечење у породичном амбијенту, уз побољшање квалитета живота.

 

Одељење за астму предвиђено је за лечење пацијената оболелих од бронхијалне астме чије се лечење спроводи на основу националних и интернационалних смерница. Глобална иницијатива за астму (ГИНА) у свету је најшире прихваћена, а код нас се почела примењивати 1995. године. Избор лечења одређује се према степену контроле астме, терапији коју болесник већ добија, фармаколошким својствима лекова. Предност се даје инхалаторном начину примене лекова јер се тим путем постиже непосредан и брз ефекат лека. Едукација о правилној употреби дозних аеросола, такозваних пумпица, редовна је и свакодневна активност у раду медицинских сестара. Циљ савремене терапије бронхијалне астме јесте успостављање и одржавање контроле клиничких манифестација болести у дужем периоду. Да би се остварио тај циљ, потребне су четири међусобно зависне компоненте. Прва подразумева успостављање партнерског односа између лекара и болесника, а друга откривање и смањивање изложености факторима ризика. Трећа компонента односи се на процену, лечење и праћење астме, а четврта је одговарајуће лечење погоршања болести.

 

Клиника је опремљена савременом медицинском опремом која укључује централни кисеоник, апарате за инхалацију топлим ваздухом и апарате са позитивним притиском, апарате за неинвазивну вентилацију (НИВ).

 

На Клиници је запослено 11 лекара: четири доктора медицинских наука (4 пнеумофтизиолога), три магистра медицинских наука (пнеумофтизиолога), један пнеумофтизиолог и два лекара на специјализацији из интерне медицине. Од вишег и средњег медицинског кадра је запослено 2 ВМС, 18 средњих медицинских сестара (на неодређено време), 8 мед.сестара са ССС на одређено време, 3 помоћна радника и 6 хигијеничарки на неодређено време и једна на одређено време.