LogoHeader2

LogoHeadermobilna

Центар за бронхологију

Центар за бронхологију (респираторну ендоскопију) један је од најсавременијих центара у региону, а дефинитивно најсавременији центар за респираторну ендоскопију у нашој земљи. У протеклих пет година, просечно је, на годишњем нивоу, урађено преко 2500 дијагностичких и терапијских ендоскопских процедура путем фибербронхоскопа и ригидне бронхоскопије. Све бронхоскопске процедуре спроводе се у аналгоседацији, а интервентне процедуре у општој анестезији.

Поред стандардних дијагностичких ендоскопских процедура узорковања материјала за патохистолошку, цитопатолошку и бактериолошку анализу (трансбронхијалне биопсије, трансбронхијалне пункције, бронхо-биопсије, катетер биопсије, бронхијално четкање и бронхоалвеоларна лаважа) у Центру за бронхологију изводе се и бронхоскопије са линеарним и радијалним ендобронхијланим ултразвуком (ЕBUS).

Линерана ултразвучна сонда омогућава оператеру визуализацију стуктура које се се налазе около великих дисајних путева чиме је пре свега олакшано позиционирање медијастиналних лимфних чворова и њихова пункција (у реалном времену), а све то са циљем што прецизнијег одређивања проширености карцинома бронха (одређивање стадијума болести), пресудног за одлуку о даљој терапији болесника.

Поред тога, у Центру за бронхологију изводе се аутофлуоресцентна бронхоскопија (AFI – Autofluorescence Imaging) и бронхоскопија уског снопа (NBI – Narrow Band Imaging) које имају улогу у детекцији пре-малигних лезија унутар бронхијалног стабла односно детекцији патолошке васкуларизације тумора. У погледу интервентних ендоскопских процедура, Центар за бронхологију Института за плућне болести Војводине спроводи: ласер ресекцију туморских промена у бронхијалном стаблу, електрокаутеризацију, аргон плазма коагулацију, брахитерапију, склерозацију трахеобронхијалних фистула и криотерапију. Од прошле године у центру за бронхологију се приликом извођења ригидних бронхоскопија и интервентних ендоскопских процедура за вентилацију болесника користи савремени високо-фреквентни џет вентилатор (High Frequency Jet Ventilation) што је у многоме олакшало изводње интервентних процедура.

06 bronholoska

FaLang translation system by Faboba