LogoHeader2lat

LogoHeadermobilna

U IPBV, prvi put, plasiran stent u gornju šuplju venu

Prvi put, u Institutu za plućne bolesti Vojvodine, je plasiran stent u gornju šuplju venu.

U Institutu za plućne bolesti Vojvodine izvedena je intervencija postavljanja stenta u gornju šuplju venu, a u cilju lečenja sindroma gornje šuplje vene. Intervencija je izvedena u saradnji lekara Instituta za plućne bolesti Vojvodine i lekara sa Vojnomedicinske akademije. Intervencija je protekla bez komplikacija i bolesnik se dobro oseća.

Stent je metalna opruga. Vena kava stentovi su dizajnirani za plasiranje u gornju šuplju venu koja je zadužena za dopremanje neoksigenisane krvi iz gornjeg dela tela nazad u srce. U ređim slučajevima mogu da se implantiraju u donju šuplju venu koja je zadužena za transport neoksigenisane krvi iz donjeg dela tela u srce.

Vena kava stentovi se koriste kod suženja gornje šuplje vene, koja su posledica ekspanzivnog rasta tumora, najčešće malignog tumora pluća. Strandardna terapija podrazumeva primenu radioterapije i hemioterapije, što može imati izražene neželjene efekte. Plasiranje stenta može da zameni ili da bude dodatak ovoj terapiji. Cilj primene ove intervencije je upravljanje simptomima koji su posledica prekida protoka krvi kroz venu, a to su: gušenje, otok lica, vrata, ruku, proširene vene na grudnom košu, glavi, vratu i rukama, glavobolja. Simptomi bi trebalo da se povuku nakon 48 sati od plasiranja stenta.

Kako se izvodi procedura? Specijalnim vodičima i kateterima postavlja se stent u predelu suženja vene. Intervencija se najčešće izvodi kroz venski krvni sud u preponskom predelu.

Komplikacije su retke i podrazumevaju neadekvatno pozicioniranje stenta 3%, migraciju stenta 2%, antikoagulacija je potrebna u 1%, tranzitorni bol u grudima može da se javi u 1%, transfuzija može biti potrebna u 1%.

Ekipa koja je učestvovala je bila u sastavu:

VMA: Dr Siniša Rusović, Dr Miodrag Mihajlović

Institut za plućne bolesti Vojvodine: Doc. dr Jovan Matijašević, Dr sci. med. Uroš Batranović, Dr Srđan Stefanović, Dr Srđan Gavrilović, RTG tehničar Zoran Elez, med. teh. Maja Stanojević i med. teh. Dejan Stanković.

index1   index2

index3   index4

index5   index6

 se0001

  
 

 

FaLang translation system by Faboba

АЗУС акредитација

Више..

WSD 2021 News

Више..

WSD 2022

Више..

WSC Spotlight 2020

Више..

COVID-19 - Informacije i uputstva

Више..

Svetski dan sepse 2019

Више..

IV Конгрес интензивне медицине

Више..

TPCE

Више..

Etički Odbor

Више..

Put doktora Goldmana 4
21204 Sremska Kamenica
Srbija

Telefon: +381 (0)21 480 5100
Fax: +381 (0)21 527 960
Call centar: 066 880 5312
Imenik lekara (xlsx)

Elektronska pošta: ipbvojvodine@gmail.com
Internet adresa: www.ιinstitut.rs

PIB: 100804605
MBR: 08042462
JBKJS: 02567