LogoHeader2lat

LogoHeadermobilna

Časopis "RESPIRON"

Od osnivanja Instituta za plućne bolesti Vojvodine jedna od značajnih delatnosti je i izdavačka. Rezultat ove delatnosti su brojne stručne knjige, monografije, zbornici radova i druge publikacije koje su značajno doprinele širenju saznanja iz domena respiratorne medicine. Međutim, osnova izdavaštva Instituta je bila i ostala izdavanje časopisa iz domena respiratorne medicine i srodnih oblasti, koji u kontinuitetu izlazi više od 50 godina. Prvi broj pod nazivom „Saopštenja“ publikovan je 1963. godine u uredništvu Akad. dr Stevana Goldmana. Časopis je imao dva izdanja godišnje i u njemu su objavljivani originalni radovi, opšti pregledi, preporuke za lečenje plućnih bolesti, aktuelni problemi i prikazi slučajeva. Nestajanjem države Jugoslavije časopis postaje jedini na prostoru nove države koji se bavio tematikom respiratornih bolesti. Uredništvo preuzima Prof. dr Đorđe Tabori, a časopis menja ime u „Pneumon“. Zvanično je bio časopis Udruženja pulmologa Srbije, Udruženja kardio-torakalnih hirurga Srbije i Crne Gore i Sekcije grudnih hirurga Srbije. Od 1998. do 2001. godine glavni urednik bila je prof. dr Tamara Žikić, od 2001. do 2004. godine prof. dr Branislav Perin, a od 2004. do 2013. godine Prof. dr Slobodan Pavlović. Tokom 2013. godine časopis dobija sadašnjeg glavnog urednika, prof. dr Jelenu Stanić, kao i novo ime „Respiron“ u skladu sa novom uređivačkom politikom. Ideja je bila da se časopis uzdigne na viši nivo, kako u pogledu tehničke opreme, tako i u kvalitetu publikovanih radova, redovnosti izlaženja, a samim tim i svrstavanja u viši rang periodičnih publikacija.

Brojne su poteškoće koje prate njegovo redovno izlaženje, ali i pored toga „Respiron“ ostaje naš jedini pulmološki časopis. Tokom godina menjao se njegov izgled, menjali su se glavni urednici i članovi uređivačkog odbora, ali sve u cilju poboljšanja sveukupnog kvaliteta i osnovne ideje pronalaženja najkraćeg puta do čitaoca koji će biti u mogućnosti da obogati svoje znanje u oblasti respiratorne medicine. Sa tog aspekta „Respiron“ ima svoja posebna izdanja, tzv. suplemente, koji se bave određenom, vrlo uskom tematikom, te stručni nivo štiva publikovanih u tim izdanjima svrstava date suplemente u red svojeversnih udžbenika.

Uređivački odbor „Respirona“ trudiće se i u budućnosti da obezbedi redovnu izlaznost „Respirona“, kao i da radi na podizanju kvaliteta i ugleda časopisa u celini.

Maj 2017.godine

Za više informacija o časopisu "Respiron" posetite  www.respiron.rs

FaLang translation system by Faboba
Put doktora Goldmana 4
21204 Sremska Kamenica
Srbija

Telefon: +381 (0)21 480 5100
Fax: +381 (0)21 527 960
Call centar: 066 880 5312
Imenik lekara (xlsx)

Elektronska pošta: ipbvojvodine@gmail.com
Internet adresa: www.ιinstitut.rs

PIB: 100804605
MBR: 08042462
JBKJS: 02567